Winterconcert Big Swing Band
Een vocale indruk van het winterconcert 2012

Vooreerst enkele woorden van dank.  Dit jaar concerteerden we voor de zoveelste keer in Porgy and Bess te Terneuzen, met ankervrouw Maya, vaste klankman Kees, onze vaste klankman Olaf, en de steeds vertrouwder klinkende akoestiek. Bedankt allen van Porgy. Ook veel volk daar, en niet allemaal bekenden. Alle dank aan het talrijk opgekomen publiek. Onze secretaris Bernard had uitstekend zijn promotiewerk gedaan.

Om 20 uur stipt zwaaide ik nog even naar mijn broertje in het publiek ..... de volledige tekst in pdf

 

Op bezoek bij Big Swingband Sas van Gent ..... OP BEZOEK OVER DE GRENS
een artikel van Bart Van Damme klik hier voor het artikel

Recencie van het aperitiefconcert in Zafelaere 2009: volg de link

Concert in Waarschoot

Het eerste van de twee eindejaarsconcerten 2009 van Big Swing Band zit erop.  Plaats van de try-out was de oude bioscoop Miami te Waarschoot (B). Thema van het concert waren de composities van Duke Ellington. Naast gekend werk zoals It Don’t Mean a Thing stond ook  Black and Tan Fantasy op het programma.  Duke Ellington schreef de muziek voor deze kortfilm (1929), die – wie weet - ooit in Miami heeft gedraaid. Tijdens de soundcheck zat het orkest er nog wat diepgevroren bij, maar met het publiek kwam ook de swing.  Solisten Frederik Heirman en Ellis Jane speelden de sterren van het dak.  Nummers van Duke, Harrell, Porter, Hancock, Fitzgerald e.a. werden gebracht alsof ze door Big Swing Band zelf werden geschreven.  Net voor de pauze waren de sterren zelfs letterlijk te zien. Big Swing Band onder stoom zat in Miami zonder stroom.  De pauze bracht soelaas, en na wat oplapwerk van de zaal konden band en solisten terug aan de slag. Wie erbij was vond het leuk en gevarieerd.  Wie er niet bij was moet zich haasten. Op zaterdag 19 december doet Big Swing Band in Porgy en Bess Terneuzen (NL) zijn eindejaarsconcert 2009 nog een keer over. Meer info elders op de website.

Winterconcert 2009 (PDF)

19 december 2009. Porgy and Bess Terneuzen. Big Swing Band staat klaar voor zijn eindejaarsconcert. 20u stipt. Eerst de vamp en dan de A-trein ‘Take the A train’ DDE7b5E7b5E-7A7DD…. Het lijkt wel hogere wiskunde.

De ‘Caravan’ wordt opgesteld door Kris, Jacky en Tonnie, en ‘Emily’ wordt voorgesteld door Frederik Heirman. Hij is onze eerste gastsolist, en trombone is zijn instrument. Even vaart hij weg op de tonen van ‘Sail Away’, richting ‘…Broadway’, maar vindt de liefde terug in ‘I just found about love’. En hoe! Van Lady Linn naar Lady ‘Ellis’ Jane is een kleine stap. Hoe doet hij het. Het moet wel de trombone zijn. Kracht en lyriek verenigd in één instrument.  En het concert krijgt vleugels. Maar Ellis Jane, Middelburgse zangeres met klasse laat de avances aan zich voorbijgaan, en vraagt om een ‘Change Partner’. Gelukkig kunnen de vaste solisten van de big swing band de storm bedwingen. Walter kent de getijden van de ‘Rosebud River’ en Kurt heeft een eigen schip ‘My Ship’. En het werkt wonderwel. ‘It’s alright with me’ zingt de zangeres en ze krijgt er van de ‘Donut King’ lekkere donuts bovenop. 
Hiermee zit het eerste deel erop. Even netwerken en klaar voor de ‘Flight of the foo birds’. Voor onze trouwe fan uit Groede: Harry James’ interpretatie van  ‘Flight of the bumble bee’ is geprogrammeerd voor het eindejaarsconcert 2010.  Openen met Basie en Ellington als thema hebben, je moet het maar doen. Tijd dus voor twee nummers van de meester zelf. Tom en Kurt laten hun bluesy kant zien in ‘Black and tan fantasy’ en Gilbert laat ons even Cat Anderson proeven in ‘Rockin’ in rhythm’. Het orkest is goed, steengoed.  En dirigent Jacky ziet dat het goed is.  Even uitblazen dus met een gekend zangnummer van Billie Holyday, ‘Lover Man’. Je zou er de tijd bij verliezen ‘I didnt know what time it was’. Was het de rode jurk van onze zangeres? En wat hebben al die zangeressen met dat rood en die zwarte kragen? Het orkest vergeet er even de partituur bij en verkiest zijn black and red fantasy. ‘Pra dizer a deus, Pra dizer a deus, Pra dizer a deus’ we drinken er een ‘Sambita’ op. Frederik doet wat hij moet doen, en houdt het orkest recht, ook na meerdere Sambita’s. Gastsolisten hebben het echt niet onder de markt, en kennen amper rust. Tijd voor ‘Sophisticated Lady’. De onlangs overleden arrangeur Sadi zet de zaal op het verkeerde been en schrijft het nummer niet op leest van de zangeres, maar geeft het aan de collectieve Sax-crew. Het is erop of eronder voor de saxen.  Pure Ellington, pure klasse. Big Swing Band sluit af met ‘A tisket a tasket’, een gekend zangnummer van Ella Fitzgerald met schitterende backingvocals van de trombone- en de trompetsecties, en ‘It don’t mean a thing’, waarbij Ellis en Frederik Porgy op kookpunt brengen. En dan gaat de stekker uit het stopcontact.
Naast het evenwichtige en gevarieerde programma onthouden we van het concert vooral het mooie spel van de Big Swing Band en de bijdrage van de eigen solisten. Frederik Heirman en Ellis Jane brachten de band tot nog dat ietsje – ietsje meer. Frederik door zijn sterk verhaal en lyrische klanken. Ellis door haar jazzy stem en stijlvolle aanpak.  Een lyrisch trombonist naast een jazzy stem en ondersteund door een orkest in bloedvorm. Positieve balans. Oef.  Gedaan met blazen, althans voor de meesten.  Zelf mocht ik een goed uur later een doorslagje van het concert ten beste brengen onder een brug enkele kilometer voor de grens. 8 seconden om precies te zijn. En dit op iets dat lijkt op een melodica. Met een publiek in fluojasje. Gelukkig speel ik op veilig. Mijn dank aan Tom om mij die laatste Duvel te doen vergeten.

Aankondiging winterconcert 2009 (PDF)

Onze nieuwe website 2009 (PDF)

Concert in Waarschoot 2009 (PDF)

Eindejaarsconcert 2009 - It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)

Het is weer zover.  Het eindejaarsconcert 2009 van Big Swing Band komt eraan.  Thema dit jaar vormen de composities van Amerikaans jazzpianist, orkestleider en componist Duke Ellington. Op 29 april 2009 was het 110 jaar geleden dat Edward Kennedy Ellington werd geboren.  Zijn hele leven bleef hij experimenteren. Denken we maar aan de filmmuziek voor Black and Tan Fantasy (1929), of zijn composities met veel getoeter en geschetter (Jungle Style). Zijn orkest was een laboratorium voor talent: Johnny Hodges (s), Ben Webster (s), Cootie Wiliams (Tp) en Cat Anderson (Tp). Veel van Duke’s composities waren speciaal op de leest van zijn musici geschreven. Een belangrijke invloed vormde zijn vriendschap met pianist en componist Billy Strayhorn, die in de jaren dertig tot de band was toegetreden.  Ook van Billy Strayhorn spelen we werk (Take the A Train).

Solisten dit jaar vormen Ellis Jane op zang en Frederik Heirman op trombone.  Ellis Jane is opgegroeid binnen een familie met veel affiniteit voor kunst, en voor theater in het bijzonder. Zelf raakte ze al vroeg in de ban van haar groot idool Billie Holiday. Vandaag richt ze al haar aandacht op haar eigen musicalschool aan het Zusterplein in Middelburg.  Maar een concert met de Big Swing Band kon er net bij.  Frederik Heirman studeerde aan de conservatoria van Gent en Rotterdam.  Hij is vandaag o.a. actief bij het Brussels Jazz Orchestra, Lady Linn And Her Magnificent Seven….  Frederik geeft les aan de Academies te Eeklo en te Gent, en het conservatorium te Brussel.

Nieuw dit jaar is dat ook een preconcert wordt georganiseerd op zondag 29 november 2009 van 10u00-12u30 in zaal Miami, Stationsstraat 82, 9950 WAARSCHOOT (B).

Het concert in jazzclub Porgy and Bess, Noordstraat 52, 4531 TERNEUZEN (NL), gaat door op zaterdag 19 december 2009 van 20u00-22u30.

Onze nieuwe Website

Oef hij is er, de nieuwe website.  Je vindt er alle info over de Big Swing Band.  Nieuwtjes, muzikanten, agenda, foto’s, MP3, contactgegevens …  Luister eens naar een concertfragment gemaakt in Jazzclub Porgy and Bess Terneuzen.  Grasduin eens door het repertoire.  Lees wat meer over een concert via het commentaar bij de foto’s.  Zo merkt u het best hoe de Big Swing Band werkt.  Prijzen van de Big Swing Band zijn op afspraak, maar situeren zich tussen de 500 en de 1000 euro al naargelang de aard van het evenement.  Via de agenda of de contactgegevens weet u ons zeker te vinden.  Met dank aan Mark Pareyn voor het ontwerp van de site en Kurt Van den Bunder voor de teksten.  (28-07-2009)

Eindejaarsconcert 2008 (PDF)
Sponsering Rabo 2008 (PDF)

Eindejaarsconcert 2008                                  

Zaterdag 20 december 2008.  19u30. Jazzclub Porgy and Bess Terneuzen loopt aardig vol.  Net 22 december 2007 maar gewoon een jaar later zou u zeggen.  Of business as usual?  Toch niet.  Jacky, Cees, André en Olaf hadden tijd noch moeite gespaard om publiek en muzikanten het nog meer naar hun zin te maken. Het podium en de stoelen stonden anders, wat tot een betere akoestiek moet leiden. De muzikanten hadden nieuwe muziekstandaarden, bijhorende lessenaarslampen en nieuwe muziekhardware wat een beter comfort op het podium moet bewerkstelligen. Mark maakte een power point presentatie om u tegen te zeggen.  Muzikant en componist worden er tezelfdertijd voorgesteld, zodat publiek en muzikanten over hetzelfde spreken.  En het hammondorgel stond pal vooraan het podium, wat de solist voor iedereen goed zichtbaar maakt.  Kortom, er is ademruimte. Oef. En dat is nodig, want het concert oogt ambitieus. In het deel voor de pauze worden twee solisten uit Terneuzen voorgesteld: Tonnie en Arno Krijger, vader en zoon.  Jazzstandards als ‘Down by the riverside’ werden speciaal voor het concert uitgewerkt door Bob Porter.  In het deel na de pauze wordt door de big band met eigen muzikanten en nummers als ‘I’ve got you under my skin’ een hommage gebracht aan de Rat Pack, met Frank Sinatra als prominent vertegenwoordiger.  Eerst een kleine hommage aan het stimuleringsfonds van Rabobank (zie rubriek sponsors) die aan dit concert een belangrijke bijdrage leverde en weg zijn ze voor een aartsmoeilijke opdracht. Maar het loopt goed.  De muzikanten hadden er de zaterdagmorgen reeds twee uur repetitie opzitten en dit was eraan te merken.  De generatie Krijger speelde de pannen van het dak. Een frivole ratpack in afgeborstelde smoking zorgde voor de ludieke muzikale noot.  En de muzikanten deden net dat ietsje meer wat een bigband omhoog kan tillen.  Leuk concert dus en leuke kritieken achteraf. 

 

Sponsoring Rabo en concert 2008 Toen het bestuur van de Big Swingband rond het jaareinde 2007 voor het eerst van het Stimuleringsfonds van Rabobank hoorde restte er nog weinig tijd om een project in te dienen.
Op dat moment was de Big Swingband in volle verandering.  Er was een nieuw bestuur en een grote muzikantenwissel.  Het audio materiaal had zijn diensten bewezen, wat je eraan kon horen.  Ook het vochtige repetitielokaal had zijn tol geëist.  Het repertoire was verre van volledig. 
En we stonden voor een grote uitdaging.  Ons eerste concert kreeg heel wat goede kritieken.   En we wilden voor ons tweede concert in 2008 niet onder doen.
We riepen dan ook alle hens aan dek en dienden op de valreep ons project in.  Een concert met vader en zoon Krijger en een hommage aan de Rat Pack langs de ene kant, de aankoop van nieuwe en stevige muziekstandaarden en lessenaarlampen aan de andere kant.
We waren dan ook heel verrast toen we opeens waren genomineerd voor een extra bonus uit het fonds van 5000 euro.   Basisschool De Kreeke uit Westdorpe kon nog net dat tandje meer bijsteken en weg waren die 5000.  Niet getreurd, het Stimuleringsfonds kwam tussen bij onze eigenlijke projectaanvraag en 2500 euro was ons deel.  Nieuwe muziekstandaarden, efficiënte verlichting, speciaal voor deze avond geschreven en gekochte muziekarrangementen, een nieuw mengpaneel.  Dankzij het stimuleringsfonds konden ze worden aangekocht.   Ook van de gemeente Terneuzen kregen we onze eerste subsidie. Ons repertoire kon worden geactualiseerd en nieuwe boxen aangeschaft. Mocht u ook willen sponsoren neem dan contact met Marisa Wens.

Eindejaarsconcert 2007 (PDF)

Eindejaarsconcert 2007                                 
22 december 2007, 19u30.  Jazzclub Porgy and Bess, Terneuzen, loopt aardig vol. Big Swing Band toont er zijn nieuwe collectie big band. Samba with some barbecue (Louis Armstrong), Crepuscule (Frank Engelen), In full Swing (Lenny Niehaus) To the point (Jerry Van Rooyen), Scrapple from the Apple (Charlie Parker), Rodeo Drive (Joe Sample), Hard Sock Dance (Quincy Jones), Mr. Bojangles (Walker), Moondance (Van Morrison), en zoveel meer. Ambitieus programma, met een wat zenuwachtige stuurman en een nog zenuwachtiger crew. Iets voor tijd, 19u55 gaan ze er voor. 20u00, de obligate voorstelling van muzikanten is een feit en the A train is in beweging. O ja, ook Duke Ellington was er bij.  Het talrijk opgekomen publiek schuift wat onwennig heen en weer. Van de pluchen zetels van de concertzaal naar de strakkere stoelen van de Porgy. Je zou voor minder. Geen kat kan er nog bij. Vol is vol. Of toch, een jazzcat.  En dat zijn ze, de muzikanten van de Big Swing Band.  Ze doen meer dan hun ding.  Het publiek het zijne. All that jazz voor de pauze, all that Jazz (?) er na.  De meningen achteraf zijn unaniem.  Prachtig concert, excellente band, schitterende dirigent.  Ook Cees van Porgy lijkt verrukt. Het geluid klonk o’ zo wel.  Wie er was keert tevreden terug.  Porgy 2008,  here they come (02-01-2008)